Vergoedingsmogelijkheden Mindfulness Trainingen

Vanaf 2015 en heden 2017

Belangrijke actuele bron om te raadplegen:  

Verzekeraars  -  In 2015 startten verzekeraar (o.a. VGZ, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen en IZA Overig) met de vergoeding van Mindfulness bij burn-out klachten in het aanvullende pakket. De vergoeding zal rond de 350 euro per cliënt zijn. Check uw polis voor het precieze bedrag! Het betreft een tegemoetkoming in de kosten van een 8-weekse MBSR of MBCT training voor verzekerden vanaf 18 jaar met burn-outklachten. 

Voorwaarden: De MBSR of MBCT training moet gegeven worden door Mindfulness trainers die VMBN lid catogorie 1 (1ste graads gekwalificeerd) zijn. Als trainer therapeut  ben ik dit!  Zie mijn registratie:  www.vmbn.nl   ( zoeken op -> Trainer -> Hilversum)

Verwijsbrief huisarts  - De cliënt deelnemer moet tevens een verwijsbrief met duidelijke diagnose en omschreven behandeling met Mindfulness MBCT van huisarts, bedrijfsarts of psychiater hebben. De verwijsbrief stuurt u samen met de factuur van de Mindfulnesstraining naar uw zorgverzekeraar. De huisarts is de Poortwachter van de zorg en is bevoegd om u een verwijsbrief hiervoor te verschaffen, aarzel niet deze te vragen met verwijzing voor MBCT 

Andere mogelijke routes

Via werkgever  - Bijna alle werkgevers hebben een budget preventie, een ziekteverzuim budget en/of een budget persoonlijke ontwikkeling. Ook kan er binnen grotere organisaties op bedrijfsmaatschappelijk werk. Mogelijk is de werkgever bereid te investeren in Mindfulness door Landelijke Campagne "Check de druppel, herken je werkstress".  www.campagne.arboineuropa.nl 

Via Arbodiensten  - Werkgevers via arbodiensten benaderen, via bedrijfsartsen en branche organisaties (bijv. BOA, Arbouw) is een mogelijkheid.

Via UWV -  Het is de moeite waard voor mensen met een uitkering om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten voor de MBSR / MBCT training kan betalen. Van belang is dan goed te motiveren, hoe een Mindfulness training sneller kan bijdragen aan het (sneller) vinden van een baan door je herstelresultaten én het beter kunnen blijven functioneren in een nieuwe baan, door de geleerde Mindfulness-tools.

Via Gemeente  -  het ondersteunen van mantelzorgers is voor veel gemeenten een hot speerpunt. Nu door de bezuinigingen in de zorg veel zorgtaken op de schouders van mantelzorgers komen. Je kunt een beroep doen op WMO gelden.  Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een deel van een MBSR training voor mantelzorger.

Via Arbeidintergratie  -  De Amersfoortse vergoed in principe 100 euro. Vraag echter goed door op de voorwaarden. De Ohra vergoedt alleen een individueel traject op basis van een diagnose van een arts. Menzis biedt vergoeding voor mantelzorgers als ze een aanvullend pakket hebben. 

Bron: www.vmbn.nl/vergoedingsmogelijkheden/